Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Uitstel heraanplanting Begijnenvest naar volgende legislatuur...

Begijnenvest
URL

De heraanplanting van de waardevolle Herentalse Begijnenvest is uitgesteld naar de volgende legislatuur.  Dus pas vanaf 1 januari 2025 kan er actie ondernomen worden.  

Bij de burgers was er de afgelopen jaren fel protest met betogingen, acties.  Wetenschappelijk onderbouwde verklaringen van professoren uit heel het land  waarschuwden voor een misstap van het schepencollege (N-VA-CD&V) : een kaalkap van de 125 jaar oude eiken zou het unieke natuur-erfgoed 'onherstelbare schade' toebrengen.

Het schepencollege heeft recent een plan goedgekeurd om de gaten tussen de overblijvende gezonde bomen op de vest op te vullen.  Het gaat om een aangepast voorstel van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en het Agentschap Onroerend Erfgoed.  Het behoud van alle gezonde bomen staat erin centraal.

Eiken : 'Blijven, wijken of vellen'

In deze nieuwe werkwijze worden de bomen op de Begijnenvest opgedeeld in ‘wijkers’, ‘blijvers’ en ‘te vellen bomen.’

‘Blijvers’ zijn bomen met een goede conditie, waarbij het behoud ervan vooropgesteld wordt. Voor deze bomen geldt dat snoeien alleen kan voor het verwijderen van dood hout en/of om de nieuw aangeplante bomen in de laan meer licht te geven. Maar het snoeien voor meer licht moet dan wel in beperkte mate gebeuren.

‘Wijkers’ zijn bomen met een verminderde conditie en vitaliteit. De verwachte levensduur voor deze bomen bedraagt gemiddeld tien jaar. Voor deze bomen kan volgens de experts een grotere snoei worden toegepast en dit in functie van de jonge bomen die straks tussen de oude exemplaren zullen worden aangeplant.

‘Te vellen bomen’ zijn afgestorven bomen of met een heel slechte conditie, vitaliteit en toekomstverwachting.

Foto's Johan Temmerman / vid. 4K  NNieuws.

Begijnenvest betoging

Begijnenvest betoging

Begijnenvest betoging 2022

Begijnenvest betoging 2022

Begijnenvest, Herentals, België

Begijnenvest

Deel dit artikel